Brug af skibsklokke i musik

En skibsklokke kan bruges til rigtig mange ting. Den er selvfølgelig anvendt rigtig meget på skibe, til at signalere med i tåge, samt signalere vagtskifte m.m. Derudover er der også mange der bruger den i barer, hvor man kan give omgang ved a ringe med klokken.

Men derudover kan den faktisk også bruges i musik. Klokkens klare og kraftige lyd, har fundet vej til flere komponisters værker.

Et af de mest kendte værker hvor man kan bruge nogle store skibsklokker, er i Tchaikovskys 1812 Ouverture. Her er det dog tanken at det skal være kirkeklokker, men da kirkeklokker ikke lige er de nemmeste at få ind i diverse koncertsale, kan man ofte løse det ved at købe en af de større skibsklokker.

Et andet kendt eksempel er John Philip Sousas march, The Liberty Bell. Titlen betyder Friheds klokken, og undervejs i musikstykket er der indskrevet en stemme til en klokke.

Den oprindelige klokke er en stor kirkeklokke, men for de fleste orkestre, så vælger man at bruge en skibsklokke i stedet for. Det er lidt nemmere at transportere en skibsklokke rundt, end en stor kirkeklokke, selvom nogle af disse klokker også kan være meget store.

I nyere tid bruger mange orkestre dog de mere moderne rørklokker, som ikke er så store, men hvor man har flere rør, en til hver tone.

Herunder kan du høre melodien The Liberty Bell, hvor du samtidig kan se at der lidt inde i stykket bliver spillet på en stor skibsklokke.

 

Speak Your Mind

*